A somlói ifjú dombjai és a sárga ház

A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék egyik legfiatalabb pincészete. A borászat megalakítására 2014 tavaszán került sor, amikor 11 hektáron kezdték el a gazdálkodást. A tulajdonosok fejében a további terjeszkedés mindig is cél volt, ezért 2014-ben hozzákezdtek a szükséges gépek, technológiák, fejlesztéséhez, hogy az őszi szüretet már saját, modern eszközökkel tudják lebonyolítani. Minden jel arra mutat, hogy ez sikerült, hódítanak a somlói mozgásban, fiatal borászaik minden fontos borász eseményen megmutatják magukat. Mi is megismerkedhetünk velük közelebbről hiszen augusztus utolsó hétvégéjén, a XXI. Magyar Borok Útja Rallyn őket is célba vesszük.

A Bakony nyugati lábánál fekvő Nagy-somlói borvidék ad otthont a birtoknak. A tulajdonosok és csapata már 2014 nyarán hozzákezdett a szükséges technológiák fejlesztéséhez, hogy az őszi szüretet már saját, modern eszközökkel tudják lebonyolítani. Nagyon jó döntésnek bizonyult, fehér boraik messze híresek zamatukról. A szüreti időszakban juhfark, furmint, hárslevelű és olaszrizling fajtákat szüretelnek, ezek a fajták teszik ki a szőlőtermesztés 60%-át. 2015-től már több mint 15 hektáron folytatják a gazdálkodást, és az eddigiek mellett új szőlőfajták telepítését tűzték ki célul.

Magyar Borok Útja Rally
Irigylésre méltó ez a sok mosoly, mi is koccintunk majd az itteni állomáson. (Kép forrása: Kancellár Birtok weboldal/instagram fotó)

A nászéjszakák bora…..

Az ideális fürtök a napsütéses klímának és a vulkanikus talajzatnak köszönhető, amely egy jellemzően ásványos aromát ad a boroknak. A birtok tulajdonosai büszkék arra, hogy munkájukat a természettel és a hagyományokkal összhangban végzik nap, mint nap. A legjellegzetesebb oltalom alatt álló fehérboruk a híres Somlói Juhfark. A kétéves érlelésű, gazdag ízvilágú bor, magában hordozza a termőhely jellegzetességeit.

Magyar Borok Útja Rally
Harapnivalók...(Kép forrása: Kancellár Birtok)

A Hasburg-ház legendája szerint, miszerint a „Nászéjszakák bora” -ként emlegetett nedű fogyasztása az utódnemzésben fiúgyermeket eredményez, előszeretettel itták a férfiak és nők. Indiában állítólag még csodatevő italként, gyógyszerként tekintettek rá.

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, benne a Nagy-Somlói borvidéket, ahol a 100 autóból álló mezőny meglátogatja többek között a Kancellár Birtokot is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen honlapunkon (www.borokutja.hu) és Facebook oldalunkon rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődés kulisszatitkairól.