Dúzsi borvacsora

Megnyitjuk őszi borvacsora sorozatunkat, ahol rögtön egy nagyszerű szekszárdi borásszal, Dúzsi Tamás barátommal ismerkedhetnek meg.

 

Őt sokan csak  „Rosékirály” néven ismerik, de  nagyszerű vörösboraival is kitűnő helyezéseket ér el. Borvacsoránkon egy welcome bort és 5 további bort kóstolhatnak meg, melyekhez igazodva állítjuk össze vacsoránkat is!

 

Szekszárd és a szőlő szeretete

Dúzsi Tamást már gyermekkorában magával ragadta a szekszárdi dombság, az itt élő gazdálkodó paraszt emberek szőlő és bor iránti szeretete, így középiskolába szülei ellenzése ellenére az akkori gimnáziumban induló szőlész-borász osztályba iratkozott be. Érettségi után a Gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskola szőlész-borász szakán folytatta tanulmányait. Középiskolás korában még a szőlő, mint növény érdekelte komolyabban, majd a főiskolán fordult komolyabban a borászat felé. A gyöngyösi évek meghatározóak voltak számára, itt kötelezte el magát teljesen a borászat irányába. Élete a mai napig a borászat, a kerékpározás és mindezt kiegészítve a család körül forog.

A nagyszülők munkája után 3,3 ha Kékfrankos szőlőt sikerült kárpótlási jegyen vásárolni Sióagárd-Lányváron, ezzel indult a „Szegzárdi” magánvállalkozás 1994-ben. Az első bor az 1992-es évjáratú Kékfrankos-Merlot Cuvée volt, mely az akkor nagy jelentőségű Országos Borversenyen 1994-ben aranyérmes lett. Ezzel a borral szereztek ismertséget és elismertséget, mint önálló borászat a szakmában. Elsősorban vörösborokat készítettek, és azt is Kékfrankosból, mivel ezzel a fajtával rendelkeztek. Szortimentüket a Kékfrankosok és a Kékfrankos alapú cuvée-ek alapozták/alapozzák meg. Induló borászati filozófiájuk az volt, hogy a meglévő alapanyagból kell a fajtaválasztékot produkálni, és a maximumot kihozni.

 

A rozékészítés története

A rozékészítés egy későbbi történet. 1996-ban egy véletlen folytán kezdtek a rosé készítésébe. A leszüretelt szőlő mennyiségéhez az erjesztő tartály túl kicsinek bizonyult, és ekkor engedték le először a Kékfrankosból a mustot rosénak. Ez, a piac számára addig ismeretlen ízvilágú rosé annyira jól sikerült, hogy sorra nyerték vele a teszteket, borversenyeket.Napjainkra a rosé teszi ki forgalmuk egy jelentős részét. Ezen borokkal több külföldi neves megmérettetésen is sikereket értek el. 2010-ben az öt Cannes-i éremmel a világ legsikeresebb rosé termelői közé kerültek. Jelenleg, körülbelül 15 éremmel rendelkeznek erről a versenyről.

 

Vörösek és fehérek

E mellett a vörös boraikra nagyon büszkék, amelyeket nagy gonddal készítenek. Igyekeznek a helyi fajtákra támaszkodni, mint pl. Kékfrankos, Kadarka, amelyeket a szekszárdi ízjegyeket megőrizve egészítenek ki a világfajtákkal, Merlot-tal, Cabernet-tel, Pinot noir-ral. Ilyen pl. a legelső boruk leszármazottja, egy tipikus szekszárdi ízjegyű bor az Ó vörös cuvée, melyet ’92 óta évről évre elkészítenek. Ezen borokkal is körülbelül ugyanannyi neves nemzetközi és hazai díjat sikerült elérniük. A nagy vörösboroknál a komplexitásra törekednek, azaz hogy az alkotó elemek összhangban legyenek, így jól ihatóvá téve a nagy borokat is.

A rozé boroknál és a fehér borainknál üdeségre, frissességre törekszenek, igazi szomjoltó borokat szeretnek készíteni, ahol érvényesül a sajátos borfilozófiánk. „Az a jó bor, ahol egy pohár elfogyasztása után az ember nem tud szabadulni a gondolattól, hogy meg kellene inni még egyet.” Ezt a filozófiát követik minden bor készítésekor.

Forrás: Dúzsi Tamás honlapja

A borvacsorára jelentkezni október 3-ig, péntek 12:00 óráig lehet az itt látható elérhetőségek valamelyikén lehet.

 

Dúzsi Borvacsora