Egy palacknyi élmény vár a Koczor borvacsorán

Több évszázada ültették az első szőlőket a pécselyi Derékhegyen. Ma apa és lánya együtt őrzi a szőlőtermesztés alapjait, és a bor előállítás különleges filozófiájára helyezi a hangsúlyt. Azt vallják, hogy szőlőbirtokosként egy sajátos kultúra részesei, melynek őrzése és gyarapítása a legfontosabb feladatuk. A márciusi 23-ai borvacsora vendége a Koczor Pincészet és Vendégfogadó lesz.

Az alapítók mottója – „Legyen egy palackban az érték és az élmény!” – azon az elven alapszik, mi szerint a borkedvelők és fogyasztók többsége a borokon keresztül olyan élményeket keresnek, amelyek ízéről egyértelműen érződik a pincészet szíve-lelke, és emellett természetesen felülmúlhatatlan élményt is nyújtanak. A Koczor család szőlőhöz, borhoz kapcsolódó története hosszú időre nyúlik vissza. Több évszázada ültették az első szőlőtőkéket a pécselyi Derékhegyen, Balatonfüredtől alig tíz kilométerre. Az elmúlt huszonöt évben újabb és újabb ültetvények telepítésével, pinceépítéssel, és egyre jobb minőségű borok előállításával sikerült borász hivatásuk nevét öregbíteni.

Koczor Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben
A romantika legszebb arca a természetben. (Kép forrása: Koczor Pincészet)

A birtokot jelenleg Koczor Kálmán és leánya, Dóra irányítják. Irigylésre méltó az az összhang és csapatjáték, ami a kettőjük munkáját jellemzi. A pincészet huszonöt hektáron terül el Pécsely, Vászoly és Balatonfüred területén, ahol integrált, környezettudatos szőlőtermesztés folyik, sok kézimunkával. A Koczor Pincészetben és Vendégfogadóban, minőségi borturizmus és vendéglátás, magyar és angol nyelvű borbemutatók várják a betérőket. Mindketten végzett borászok, akik vallják, hogy szőlőbirtokosként egy sajátos kultúra részesei, melynek őrzése és gyarapítása a legfontosabb feladatuk. Ez saját, családi borászhagyományaik ápolását és új hagyományok teremtését is jelenti.

Koczor Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben
A Vendégfogadóban remekebbnél remekebb borkorcsolyával fogadják a vendégeket. (Kép forrása: Koczor Pincészet)

Céljuk, hogy pincéjükből évről évre a legjobb bor kerüljön ki. Olyan ital, melyben összesűrűsödik több generáció tapasztalata, felcsillan színeiben, ízeiben a Balatonfüred-Csopaki Borvidék elbűvölő atmoszférája, és zamataiban szétolvad mindaz a jó szándék, kedv és erő, mely segítette létrejöttét.

A borkészítésnél a termőföld és a szőlő kapja a meghatározó szerepet, az adott évjáratok pedig alkalmazkodnak a termés minőségéhez. A pincészet kapacitása 3000 hl, ennek fele van jelenleg kihasználva. Évente körülbelül 800-1200 hl bor kerül bedolgozásra reduktív és oxidatív eljárással, a szőlőtermés többi része főleg exportra kerül.

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye résztvevői számára a Koczor Pincészet nem ismeretlen, hiszen a verseny harmadik napján a 60 km-es táv egyik üdítő állomása volt.

Koczor Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben
A képen a XXI. Magyar Borok Útja Rallye háziasszonya, Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvívője, Koczor Kálmán borász és Buda Márton, műsorvezető a verseny házigazdája látható.

Zászlósboruk az Olaszrizling, de kiemelt figyelmet kapnak az olyan különleges fajták is, mint a Rozália, Semillon, Chardonnay vagy a jó évjáratokban különlegesen szép borokat adó Furmint. Legfőbb célkitűzésük a palackozott borok mennyiségének növelése. A március 23-i borvacsorán tavaszi frissességgel kóstolhatunk a pécselyi, balatonfüredi és vászolyi borokból egyaránt.

Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb március 17-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.

Koczor Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben