Éléskamrától a borkóstolóig, Zamárdiban

Ha Dél-Balaton, akkor Zamárdit senkinek sem kell bemutatnunk. A városban a kicsik és a nagyok is találnak maguknak megfelelően kikapcsoló programokat. Az azonban, hogy az Alsópincesoron konkrétan egyheti elfoglaltságot kínáló szabadidő palettával készüljnek a vendégeknek, miközben a magyar borkultúra aktív pincészeteként tartják őket számon, egészen elképesztő. Még szép, hogy a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyzői is bekanyarodnak a Szent Kristóf Pincészet, Rendezvényközpont, és Borétterembe augusztus 26-28. között.

Bár a története nem is olyan régre nyúlik vissza – hiszen 1998-ban alapították családi vállalkozásként – szolgáltatásai és kínálata ma épp olyan sokszínű és hosszú, mint azt a neve is mutatja: Szent Kristóf Pincészet és Rendezvényközpont, Rendezvény- és Tréningközpont, Pincészet, Étterem, Pincegaléria, Ételmúzeum. A családi pincészet Zamárdi legöregebb és legszebb pincesorán, idilli környezetben található. A rendezvényközpont 2001 óta fogad vendégeket, melyhez étterem, pincegaléria, múzeum, kerthelyiség, állatsimogató, íjászpálya, parkoló tartoznak. A folyamatosan változó és fejlődő pincészet egy régi szárnyában 2014-ben rendezték be az Első Magyar Ételmúzeumot. Nem csoda, hogy minden helyiséget egybevetve egyszerre akár 220 fő befogadására alkalmas a terület (azaz mi éppen, hogy csak elférünk majd). De haladjunk csak szépen sorban…

Magyar Borok Útja RallyMinden a bortermeléssel kezdődött...(Kép forrása: Szent Kristóf Pincészet)

A Dél-Balaton lankáin termő szőlőből ászkolásos, reduktív és barrique technológiával készítik a boraikat. Közkedvelt fajtáik, melyek helyben is megkóstolhatóak és palackozott formában megvásárolhatóak: Szt. Kristóf Muscatel Irsai Olivér Félszáraz, fehér, minőségi bor, Szt. Kristóf Scamard Anno 1082 Chardonnay Barrique érlelésű, száraz, fehér, minőségi bor, Szt. Kristóf Rajnai Rizling Száraz, fehér, minőségi bor, Szt. Kristóf Kékfrankos Rosé Könnyű, száraz, rosé, minőségi bor, Szt. Kristóf Kékfrankos Száraz, vörös, minőségi bor. Aki rögtön helyben szeretne részesülni az borok ízeiből, annak érdemes bejelentkeznie egy borkóstoló programra, ahol a gazda és szakavatott sommelier segít az ízek felfedezésében. Igaz, nekünk ezúttal csak félóránk lesz, hogy ízelítőt kapjunk belőlük, de ennek hatására valószínűleg több versenyzőnk visszatér majd hozzájuk a Rallye után.

Valószínűleg sokan feltették már a kérdést, hogy miben rejlik a családi vállalkozás sikere? Ha belelapozunk a vendégkönyvükbe – amiben biztos, hogy a XXI. Magyar Borok Útja Rally résztvevői is írásos nyomot hagynak – számos választ kapunk. Természetesen mindegyik más-más, szubjektív szemszögből. De ha átfogóbban tekintjük, észrevehetjük, hogy minden programjuk kapcsolódik egy másikba. A legjobban maguk a tulajdonosok fogalmazták meg: Az évszakok váltakozásával váltakoznak programjaik is. A nyári főszezon a kötetlen koncertek, a kerthelyiségben szóló szórakoztató háttérzene időszaka. Rendszeresek a gyermekek részére hirdetett kézműves foglalkozások. Az íjászat szerelmesei vagy épp első próbálói egy szabadtéri íjászpályán mutathatják meg ügyességüket. Szezonon kívül sem esnek kétségbe: havi rendszerességgel szerveznek valamilyen tematikus estet. Ilyenek például az őszköszöntő, Márton nap, András napi disznótoros, szilveszter, nőnap, farsang, nyúlváró party, tavaszköszöntő stb. Vállalnak egyedi igények szerinti, akár zártkörű, rendezvények (születésnaptól a többnapos, indoor és outdoor csapatépítésig) összeállítását és megvalósítását egyéni vendégek és csoportok részére egyaránt. Igen, minden eshetőségre gondolnak, ami egy vendéget érdekelhet, legyen szó egy párról, kiscsaládról, nagycsaládról vagy csapatokról, egész évben megszólítják őket programjaikkal.

Magyar Borok Útja RallyFeketétől haladunk a sárgáig, persze a profik egyből betalálnak a közepébe, igaz? (Kép forrása: Szent Kristóf Pincészet)

Ha eggyel tovább lépünk az árnyas gyümölcsfák alatt kialakított, romantikus kerthelyiségbe csöppenünk. Az egész éven át nyitva tartó á la carte étterem kínálatában hideg és meleg, házias, falusias ételspecialitások, a Zamárdiban élő Rétes-királynő díjnyertes, házi, húzott rétesei, minőségi helyi borok, különleges szörpök szerepelnek. Az étterem kiválóan alkalmas családi, baráti összejövetelek (születés-, névnap, legény-leánybúcsú, esküvő, keresztelő), céges programok, csapatépítő tréningek lebonyolítására. Miközben a gyerekek a teljes bedobással vehetik be a mini játszóteret, a társasjátékokat vagy közvetlen közelből ismerkedhetnek meg a háziállatokkal: kecskékkel, tyúkokkal, nyuszikkal.

Magyar Borok Útja RallyEbben a hangulatos szinte már erdei környezetben, mindenkinek jut hely egy jó beszélgetés melletti ebédre. (Kép forrása: Szent Kristóf Pincészet)

Művészi élmény a pincében! – Pincegaléria néven lehetőséget kínálnak az időről-időre megújuló képző és népművészeti kiállítások megrendezéséhez. A vendégek nagy tetszéssel fogadják az elsősorban környékbeli művészek bemutatkozását, melyek révén a gasztronómiai örömök mellett esztétikai élményekkel is gazdagodnak. A kiállítások ráadásul ingyenesen megtekinthetőek. Első Magyar Ételmúzeum azaz, a Szt. Kristóf Éléskamra 2014 májusa óta várja a látogatókat. Az ételmúzeumban híres mesterek tradicionálisan készített termékei "SCAMARD Anno 1082" márkanéven mutatkoznak be. Az éléskamrában nemcsak szemlélődni, hanem kóstolni és vásárolni is lehet. A kínálatban 100%-ban organikus – csak természetes alapanyagokból és csak tradicionális technológiákkal készített –, különböző ízesítésű szalámik, kolbászok, szalonnák, sonkák, különböző ízesítésű tehén és kecskesajtok, tepertőkrém, házi májas, sült szalonna, rakott fej, nyelv-sajt, savanyúságok, olajok, lekvárok, mézek, szörpök.

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, ahol meglátogatjuk a Zamárdiban található Szent Kristóf Pincészetet is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen a XXI. Magyar Borok Útja Rallye honlapján (www.borokutja.hu) és Facebook oldalán rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődésről.

Magyar Borok Útja RallyIgen, nekünk már összefutott a nyál a szánkban! (Kép forrása: Szent Kristóf Pincészet)