Hogy kerül krokodil egy szőlőbirtokra?

A Balatonfelvidéki-borvidék gyönyörű mesebeli tájainak szépségétől már eleve hátradőlünk, és csak kényeztetjük rajta a szemünket. Ha a Tapolcai-medence nyugati szélére kanyarodunk, egy különleges termőtáj tetejére érünk, ahol az egyedi panorámával rendelkező Hegytelek dűlőben épült Krokodil pincébe botlunk. Nem kérdés, Nemesvitán vagyunk.

A XXI. Magyar Borok Útja Rally versenyzői biztosan nem hisznek majd a szemüknek, ha találkoznak a névadó krokodillal. Márpedig a gyönyörű napsütéses augusztusi hétvégén minden esély meglesz arra, hogy a hegyoldalból Szigliget irányába tekintve meglessük a Balatonban fekvő krokodilt. Csali János, tulajdonos kihasználva a természet csodáját, erről nevezte el 2008-ban alapított pincészetét.

Magyar Borok Útja RallyCsali János, tulajdonos, a pincészet lelke(Kép forrása: Csali Szőlőbirtok)

A borszerető ember lelke átérződik a borokon. 2008 óta folyamatosan megmérettetik magukat és persze boraikat, nemcsak hazai, de nemzetközi versenyeken: 2011-ben Horvátország Krizsevci, Arany érem; 2013 Magyarország legjobb újbora borverseny Sauvignon Blanc, Arany érem és legutóbb a 2016 Horvátország Ludbreg Nektár Arany érmet hozták el. Már nyolcadik éve a borok szerelmesei és nyolc szőlőfajtával foglalkoznak. Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon Blanc, Nektár, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Kéknyelű és Rózsakő fénylik a birtokon.

Magyar Borok Útja RallySzemélyes köszöntés a csalás nevében, alig várjuk, hogy mi is belépjünk a hűvös pincébe! Kép forrása: Csali Szőlőbirtok)

A család büszkesége a Jégbor, mely olaszrizlingből készül. Ez a kitűnő fajta akkor sem sértődik meg, ha fröccsöt készítnek belőle! A különleges építészeti stílusban és technikával készült pincét minden vendéget várakozáson felül hagyja el egy pincelátogatás vagy  borkóstoló után.

„Különleges adottságú területen Nemesvita község belterületén terem. Minden évben megvárjuk -8,-9 fokot csak akkor szüretelünk. 2012 évjáratnál, 2013.01.27 napon szüreteltük a fagyott Olasz rizling szőlőt. Nehéz préselést és hosszú erjedést követően 100-170 g/l maradék cukor képződik az olaj sűrűségű mustból. Ízlelése maximálisan leterheli ízlelőbimbóinkat. Tokaj szőlőiből ismert botritisz gomba,- a Balaton közelsége miatt jelenik meg- harmonikusan illeszkedik borunkhoz. Említett botritisz gazdagítja a természet ritka ajándékának számító csodás borkülönlegességet. Megjelenő aszalt kajszi, aszalt füge, ananász ízek ritka élvezetet biztosítanak kóstolásakor.” – meséli Csali János, borszakértő, sommelier.

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, benne a Nagy-Somlói Borvidéket, ahol a 100 autóból álló mezőny meglátogatja többek között a családi Csali Szőlőbirtokot is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen honlapunkon (www.borokutja.hu) és Facebook oldalunkon rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődés kulisszatitkairól.