Kiss Csaba borvacsorája
Idei első borvacsoránkat január 30-án tartjuk a Buddha-Bar Lounge-ban. Ez alkalommal Kiss Csaba tokaji borász mutatkozik be, aki 6 kiváló borával képviseli a borvidéket. Száraz és félszáraz fehérbora mellett főképp édesebb borait kóstolhatják meg kedves vendégeink, melyhez a Buddha-Bar chefje nagyszerű vacsorát komponált.


Boraikhoz saját maguk által termesztett szőlőt használnak kizárólag. Jelenleg 13 ha-on gazdálkodnak Sárospatak és Olaszliszka határában. Ültetvényeiken megtalálhatóak a Sárgamuskotály, Zéta, Furmint –és Hárslevelű fajták. A ha-onkénti 5200db/ha tőszám lehetővé teszi az alacsony tőketerhelést, ez által biztosítva a technológiailag és biológiailag egyaránt beérett magas beltartalmi értékű szőlő szüretét. A szőlőt műanyag ládába szüretelik, ahol a szüretet végző asszonyok már a tőkénél külön válogatják az egészséges szemeket és csak az kerül a szüretelő ládába.

 

Borvacsoránkon a következő borokat kóstolhatják meg:

Welcome drink - Tokaji Cuvée
Félszáraz bor, 3 kész bor kombinációja: Sárgamuskotály, Hárslevelű, Furmint. 0,7 l, hosszú nyakú csavarzáras.

Tokaji Furmint - Karfiolos „Panna cotta” sáfrányos rizsgombóccal
Száraz bor, 2011-es 21 mustfokkal szüretelve. A szőlőt kíméletesen dolgozzák fel. A szőlő bogyóját nem választják külön a kocsánytól, hanem együtt kerül azonnal a présbe. Áztatás nélkül azonnal, kíméletesen préselik. A must hűthető-fűthető saválló acéltartályba kerül, ahol életének első szakaszát tölti. Majd újonnan készült közepes pörkölésű zempléni tölgyfa hordóba kerül és érlelődik 6 hónapig. Hosszúnyakú palack , 0,7 l, dugóval zárva.

Tokaji HárslevelűRopogós tenger gyümölcsei „Dim Sum” vegyes téli salátával, Teryiaki és Yuzu öntettel
Félédes bor, 2011-es 21,5 mustfokkal szüretelve.  A szőlőt kíméletesen dolgozzák fel. A szőlő bogyóját nem választják külön a kocsánytól, hanem együtt kerül azonnal a présbe. Áztatás nélkül azonnal kíméletesen préselik. A must hűthető-fűthető saválló acéltartályba kerül, ahol életének első szakaszát tölti. Majd újonnan készült enyhén pörkölt zempléni tölgyfa hordóba kerül és érlelődik 6 hónapig. Hosszú nyakú üveg, 0,5 l, dugóval zárva.

Tokaji Sárgamuskotály - Ötfűszeres és thai bazsalikomos töltött csirkemell, gyömbér és karotta pürével
Édes bor, 2011-es 23 mustfokkal szüretelik. A szőlőt kíméletesen dolgozzák fel. Külön választják a bogyót a kocsánytól, ez után megroppantják a szemeket és gravitációs úton juttatják a présbe, ahol áztatás nélkül azonnal kíméletesen préselik. A must hűthető-fűthető saválló acéltartályba kerül és reduktív technológia mellett érik kész borrá. 0,5 l –es palackozású, bordói dugóval zárva.

Tokaji kései szüretelésű Zéta - Tőkehalfilé fűszeres tésztával és szójababbal, osztriga szósszal
2011-es november végi szüret. Ennél a bornál szüretkor az asszonyok nem válogatják külön az egészséges és töppedt aszúsodó szemeket, hanem együtt teszik a szüretelő ládába a szőlőt. A feldolgozóban azonnal a présbe kerül, ahol a korábban leírtakkal ellentétben órákon keresztül áztatják a saját súlyától levet eresztő szőlőt a mustban. Az így kapott alapanyag 32 mustfokkal rendelkezik. Ez a must kerül hűthető-fűthető saválló acéltartályba, ahonnan az ülepítést követően régi zempléni hordóba kerül és érlelődik. 0,375 l hosszú nyakú palack, dugós.

Tokaji 5 puttonyos Aszú - Epres, szezámmagos torta
2009-es tradicionálisan készítik. 136 liter készülő borhoz adnak 5 puttonynyi (110kg) első osztályú aszú szemet és érlelik több évig zempléni tölgyfa hordóban. 0,5 l, dugós zárolású.


Borvacsoránkra január 27-ig az itt látható elérhetőségek valamelyikén lehet jelentkezni.