Koczori báj a tavaszköszöntő vacsorán

Az idei első igazán tavaszi este, élő jazz muzsika, a szőlőtermesztés iránti szeretet, bájos szőlőbirtokosi jegyek és borok. A „Legyen egy palackban az érték és az élmény!” régóta a Koczor Pincészet és Vendégfogadó mottója, a március 23-i borvacsora alatt betekintést kaphattunk arról, hogy mi működteti e jelmondat szívét-lelkét. A vacsorán Koczor Dóra, Koczor Kálmán borász lánya képviselte a pincészetet, aki betekintést engedett a családi pincészet működésébe.

Koczor Borvacsora_01.jpg

A vendégek bár picit megkésve érkeztek, a tavaszi estén mindenki fürdőzött a kinti melegebb levegőben. Belépéskor a kezünkbe egy Pécselyi Semillon 2015-öt kaptunk welcome italként. Koczor Dóra, a pincészet képviselője köszöntötte a vendégeket. Egyből beavatott minket abba a különlegességbe, ami a Sevillon-nal jár. Eredetileg ugyanis egy francia borról beszélünk, ami Bordeux-ban a sauvignon és chardonnay mellett megérdemli az elsőkörös címet. Itthon a Dél-Balatoni borvidéken termesztik. A száraz semillon egy széles, kövér bor gyenge savakkal és lanolinos karakterrel. Koczorék ezen a vacsorán aperitifnek szánták, a maga zöldesebb, gyógynövényesebb ízvilágával, amit a Balatonfüred-Csopaki vidéken nevelnek.

Egy balatoni klasszikus, a Balatonfüredi Olaszrizling 2015 vezette fel Magos Zoltán séf előételét, a Sous vide jércemell parajjal tekerve, savanyúkáposzta krémmel, céklakockákkal. Zolitól megtudtuk, hogy kifejezetten a rizling miatt került az ételbe a savanyúkáposzta, aminek a csípőssége nagyon jól állt a híres nedűnek. Koczor Dóra elmesélte, hogy megjárták vele a hadak útját, sokáig próbálkoztak, amíg be nem érett. A 2015-ös év azonban már nagyon jó minőségű szőlőket hozott, amikkel öröm volt Koczoréknak dolgozni. A baráti összejövetelek kincse. Egy falusi legenda szerint a jellegzetes keserű mandula íze mellett a rezeda jegyeit is magában hordozza. A legendát Dóra és Megay Róbert Péter, házigazda Balatonfüred rajongóként is cáfolta. A vendégek sem vesztek ezen össze!

Koczor Borvacsora Pesti Vigadó Étteremben

Számunkra nagyon fontos a magyar kultúra, ezért is választottuk helyszínéül a legendás Pesti Vígadó épületét. Az Étterem minden alkalommal emelkedett közeget teremt a borvacsorákon. Éppen ezért idén már második alkalommal hallgathatnak a vendégek élőzenét a vacsora alatt. Ezen az estén Szakonyi Milán, énekes-gitáros élő jazz játékával varázsolt el minket.

Koczor Borvacsora Pesti Vigadó Étteremben

A Koczor Pincészet és Vendégfogadó a Pécselyi Derékhegyen található, ahol apa és lánya együtt őrzik a szőlőtermesztés alapjait, ami több évszázados alapokra tekint vissza.  A bor előállítás különleges filozófiájára helyezik a hangsúlyt. Azt vallják, hogy szőlőbirtokosként egy sajátos kultúra részesei, melynek őrzése és gyarapítása a legfontosabb feladatuk. Mottójuk szerint – „Legyen egy palackban az érték és az élmény!” – szerint a borkedvelők és fogyasztók többsége a borokon keresztül olyan élményeket keresnek, amelyek ízéről egyértelműen érződik a pincészet szíve-lelke, és emellett természetesen felülmúlhatatlan élményt is nyújtanak. Az elmúlt huszonöt évben újabb és újabb ültetvények telepítésével, pinceépítéssel, és egyre jobb minőségű borok előállításával sikerült borász hivatásuk nevét öregbíteni, immár 15 éve.

Koczor Borvacsora Pesti Vigadó Étteremben

A pincészet huszonöt hektáron terül el Pécsely, Vászoly és Balatonfüred területén, ahol integrált, környezettudatos szőlőtermesztés folyik, sok kézimunkával. A Koczor Pincészetben és Vendégfogadóban, minőségi borturizmus és vendéglátás, magyar és angol nyelvű borbemutatók várják a betérőket. Mindketten végzett borászok. Célkitűzésük saját, családi borászhagyományaik ápolása és új hagyományok teremtése. Napi szinten Koczor Kálmán tulajdonos, borász a pincészet feladataival, míg lánya, Dóra a vendéglátás részével foglalkozik.

A vacsora melegelőétele egy nem mindennapi leves, vagyis a Borókás szarvasragu leves trombitagombával volt. Mellé a Vászolyi Szürkebarát 2016 került a poharakba, amely egy magasabb alkohol tartalmú, tüzes bor. A Vászolyi Chardonnay 2016 vastag alapja, teltebb ízeivel idilli párosa volt a tintahallal színezett Fekete risottónak fehér tőkehallal, bazsalikomos crustában.

Koczor Borvacsora Pesti Vigadó Étteremben

Az este alatt most is jelentős kedvezménnyel rendelhettek a borokból a vendégek, az asztalon elhelyezett megrendelő kitöltésével. A közeli szülinaposok és névnaposok köszöntése sem maradhatott el. Az életévük gyarapodását ünnepelte: Lukoczky Csilla, Ambrovics Dénes, Kaszab Árpád, László Alfréd. A Sándorok meghozták a meleg időt: Balog Sándor, Dr. Sipos Balázs Benedek. és Megay Oktáv, Megay Róbert Péter, a Magyar Borok Útja Rallye Rendezvényszervező Kft. ügyvezetőjének édesapját is felköszöntöttük.

Koczor Borvacsora Pesti Vigadó Étteremben

A Kékfrankos Merlot 2015 Kocozorék egyik legzamatosabb vörösbora és a Rosé sertés szűz sült répakrémmel sous vide retekkel, felezett rozmaringos burgonyával merlot-os jus-vel olyan ízekkel fejelte meg a vacsora főételeit, amire sokáig emlékezni fogunk.

Koczor Borvacsora Pesti Vigadó Étteremben

A sort a késői szüretelésű Pécselyi Furmint 2013 zárta, amelyhez Magos Zoltán és csapata Lisztmentes máktortát készített passiógyümölcs krémmel, fahéjas meggyel és vanília fagylalttal. Leírva sem semmi, de az ehhez hasonló ízkombinációkat csak személyesen érdemes átélni! Igazi hűsítő élvezet! Mi pedig melegen ajánljuk a részvételt következő borvacsoránkra, amikor is április 20-án, a somlói Tornai Pincészet lesz a vendégünk, legszezonálisabb boraival. Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb április 14-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.