Liszkay, a balatoni Toszkána

Update: Telt házas borvacsora elébe nézünk, már nem tudjuk a további érdeklődőket fogani! Romantikus táj, út a Pangyér-dűlőhöz, ókori ékszerdoboz és nyári lak, a vörösborok gyöngye, mindez tíz hektáron. Igen, hölgyek és urak, a Liszkay Borkúriáról van szó. Melyikünk ne emlékezne arra a nyári napra, amikor a tavalyi Magyar Borok Útja Rallye-n a Monoszlóról vezető vadregényes tájak között, egyszer csak megpillantottuk ezt a pincészetet. Most ízeiben is visszaidézhetjük a pillanatokat, hiszen február 21-én őket köszönthetjük meghívott vendégként.

A Balaton északi partjának Toszkánát idéző táján az erdő mélyén megbúvó aprócska zsákfaluból, a Zánka feletti Monoszlóról vezet az út a Pangyér-dűlőhöz, ehhez a különleges mikroklímájú, vulkanikus, ásványokban gazdag gyengén mészköves, agyagos talajjal megáldott dombos vidékhez.

Mediterrán mikroklímájával már az ókori rómaiakat is lenyűgözte ez az apró ékszerdoboz, és „Tvscvlanvm”, vagyis tusculanum, (nyári lak) névvel illették a környéket. Felismerték azt is, hogy kiváló vörösborok készíthetők itt a Káli-medence lankáin termő szőlőből.

Az erdők között megbúvó, exkluzív Liszkay Borkúria a szakmai közegén túl különleges helyszíne lehet céges rendezvényeknek, esküvőknek, baráti és családi összejöveteleknek, borkóstolóknak és bortúráknak, illetve nem utolsó sorban romantikus, zongorás borvacsoráknak is.

Liszkay Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben
Autentikus környezet, az erdő mélyén. (Kép forrása: Liszkay Pincészet)

A Pangyéri-dűlő a kecskeméti, hivatalos szőlőkataszteri besorolás szerint "400-ból 385 ponttal" Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete (maga mögé utasítva hazánk legtöbb nagynevű borvidékét is).

A Pangyéri-dűlő érdekessége, hogy Liszkay Mihály  minisztériumi engedéllyel, kísérleti jelleggel kékszőlő telepítéssel visszatért a régmúlthoz, a 400 éven át tartó római pannon világ idejére, amikor is a filoxéra vész beköszöntéig a Balaton felvidék gyöngyszeme, a Káli-medence híres volt a kék szőlőiről!  Mihály több mint 30 év világtapasztalat után, a ‘90-es években tért vissza Magyarországra, és talált rá gyökereire a Pangyér-dűlőben, ahol elkezdődött a magyar Toszkána története…

Liszkay MihályLiszkay Mihály, alapító – a világfi, borász és zongorista (Kép forrása:Vinoport)

A Liszkay Borkúria jelenleg 10 hektáron tevékenykedik, a Káli medence, illetve a régió talaj adottságaiból fakadóan elsősorban vörösborokat készítenek, a fehér szőlőfajtából csak a Pinot Gris maradt meg.  A telepített fajták: Pinot Gris (0.5ha). Pinot Noir (2,5ha), Cabernet Franc (3ha), Cabernet Sauvignon(1ha), Merlot (1,5ha). A telepítés 2003-ban kezdődött és egészen 2006-ig tartott, 2,2 méter sortávval, 0,8 m tőtávolsággal, 1 szálvesszős guyot művelésmód kialakítással. Magyar oltványok telepítésével. Itt is jellemző a késői szüret időpont, kíméletes feldolgozás, irányított reduktív erjesztés alacsony hőfokon. Az érlelés barrique hordóban történik és jellemzően 12-18 hónapig tart.

Liszkay Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben
Az augusztusi Magyar Borok Útja Rallye-n hűs roséval vártak minket a Liszkay Kúriánál

A gondos termelést és a magas színvonalú feldolgozást tekintve nem csoda, hogy a Liszkay vörösborok szebbnél szebb díjakat  kapnak a hazai és nemzetközi borversenyeken. Legutóbb Londonból, a Decanter világborversenyről sikerült hazahozniuk egy ezüst- és egy bronzérmet. A Nemzetközi Páneurópa Vörösborversenyen a 2008-as Cabernet Franc több aranyérmet és az abszolút győztes, Champion díjat nyerte meg. A magyarországi Pannon Bormustrán a 15 legjobb magyar vörös között, két Liszkay-bor, a Cabernet Sauvignon és a Cabernet Franc szerepel. 2015-ben a Cabernet Sauvignon 2011 a VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmét hozta el. 2016-ban szintén két Liszkay bor került be a Magyar Borkiválóságok közé: a Liszkay Cabernet Franc 2012, és a Liszkay Cabernet Sauvignon 2011, amely utóbbi a legjobb 8 között diadalmaskodik, mint Top Borkíválóság.

Végül, de nem utolsó sorban 2015-ben és 2016-ban a nagyszabású Bordó Blend Prémium borkóstolón a hazánkban bordeaux-i szőlőfajtákból készülő borok vaktesztjén a Liszkay Cabernet Sauvignon 2011 állhatott a képzeletbeli dobogóra.

Liszkay Borvacsora a Pesti Vigadóban
A Liszkay Pincészet kiválóságai (Kép forrása: Liszkay Pincészet)

A februári borvacsorán pedig az a Cabernet Franc Giulia 2013 lesz a borok között, amely a Bordó Blend Prémium borkóstolón bekerült a legjobb 7 fajtatiszta Cabernet Franc közé.

Mindenkinek érdemes lesz felkészítenie a gyomrát és az összes érzékszervét, ugyanis Magos Zoltán séf fenséges ételei, Liszkay Pincészet grandiózus borai mellett ugyanis Liszkay Mihály zongorajátékával emeli az est fényét. A jó hangulatról, a vidám percekről és 2017 izgalmas terveiről pedig mi gondoskodunk. Számos meglepetést tartogatunk Nektek erre az évre, gyertek, hogy egy jó beszélgetés keretében első kézből értesüljetek a programokról.

Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb február 17-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.

Liszkay Borvacsora a Pesti Vigadó Étteremben