Megcéloztuk a Nyilas Pincészetet

A Nyilas Pincészet stábja már izgatottan várta, hogy június 3-án az elsőként megrendezésre kerülő Motoros Borok Útja Rally versenyzői megérkezzenek a Mátrai Borvidékre, ahol finom falatokkal és egy közlekedésbiztonsági feladattal várták a mezőnyt, a délutáni befutó után a szállodában pedig legjobb boraikat is megkóstolhatják a versenyzők.

A Nyilas borászat a Mátra lábánál, a borvidék szívében, Gyöngyössolymoson található. A vállalkozást két évtizeddel ezelőtt Dr. Nyilas János és lánya, Nyilas Ilona alapította, mely azóta is családias szellemben, az emberi értékeket és kvalitásokat szem előtt tartva működik. A pincészet sikerét a Nyilas család minden tagjának együttes erőfeszítése, 35 fő állandó, továbbá 30-40 alkalmi munkavállaló segíti.  Dr. Nyilas János és családja az emberi értékeket és kvalitásokat szem előtt tartva gondozzák a borászatot.

Nyilas Pincészet

A 300 hektáros szőlőbirtok művelése kézzel és saját gépekkel történik, szem előtt tartva a vidék és a talaj sajátosságait. A fajtaválaszték gazdag, a fehér szőlők közül meghatározók az illatos fajták, mint az Irsai Olivér, Cserszegifűszeres vagy a Muscat Ottonel, de a világszerte ismert fajták – Chardonnay, Sauvignon Blanc és a Szürkebarát is jelentős területet foglal el. A kékszőlők tekintetében a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir és Kékfrankos a legfontosabb fajták.

Nyilas Pincészet

Az ültetvények 75%-át az elmúlt 5 évben újratelepítették, így az elkövetkezendő években ezek fogják biztosítani a minőségi alapanyagot. A Nyilas család hisz benne, hogy a kiváló bor alapja a tökéletesen egészséges és érett szőlő, ennek szellemében gondozzák és ápolják ültetvényeket. A borászat reduktív technológiával dolgozik, ennek segítségével tudják megőrizni a szőlő frissességét és gyümölcsösségét a borokban. Néhány különleges évjáratnál a Mátrából származó tölgyből készült fahordókat használnak vörösboraik érlelésére. A család szellemiségéből adódik, hogy szeretnek kísérletezni, így minden évben vagy szőlészeti vagy borászati területen újítanak valamit. Idén elsősorban „dűlős” borokat készítettek, ami azt jelenti, hogy az adott bor egy dűlőből származó szőlőből készült. A Rózsásból származó Irsai Olivér, a Bábakőtől érkező Sárgamuskotály, a Fizzzy névre hallgató gyöngyöző bor, valamint a Cserszegi fűszeres az Ereszvényből mind-mind ennek a kísérletezésnek az eredményei. Ráadásul ezek a tételek egytő-egyig aranyérmet nyertek a borvidéki borversenyen, és a nemrégiben megrendezett Mátrai Bornapokon is nagy sikert arattak.

Nyilas Pincészet

A pénteki látogatás alkalmával a motoros rallye mezőnyének mutatták be a Mátrában rejlő értékeket, mind a friss, illatos, könnyed gyümölcsös boraikkal, mind a komolyabb struktúrával rendelkező testesebb tételekkel, melyek minden bizonnyal népszerűek lesznek a borkedvelő motorosok körében. A versenyzőknek egy közlekedésbiztonsági feladatot is teljesíteniük kellett, melyet Kis Viktória rögtönzött interjújával itt nézhettek meg.