Nemzetközi ízek és dallamok az évadnyitó borvacsorán

Gyönyörű éjszaka volt, fények úsztak a Dunán, és mindannyiunk csak egy dologra várt, hogy elfoglalja helyét 2017 évadnyitó borvacsoráján. Borvacsora sorozatunk történetében először egy nemzetközi borászat és borkereskedelmi cég kapott meghívást, nem véletlenül, de erről később. Egy biztos, a Magyar Borok Útja Rallye Rendezvényszervező Kft. nagyon izgalmas évet ígér a bor szerelmeseinek és követőinek.

NierFineWines_01.jpg


Január 21-én, egy szombat este léptünk be a 150 éves múltú pesti konyha otthonába, a Pesti Vigadó Étterembe. Kezdetként a vendégek egy pohár Champagne Pierrel Premier Cru Brut-ot kaptak a kezükbe üdvözlő italként, de a Nier Fine Wines standjánál már sorakoztak az est további pezsgői és borai, mint például a Pinot Gris Rittersberg Alsace 2014, a Primitivo di Manduria Amanirone 2015 és Andre Borodine Champagne Demi Sec is.

Megay Róbert Péter, a Magyar Borok Útja Rallye Rendezvényszervező Kft. ügyvezetőjének köszöntője után Nier Zsolt mutatkozott be. Mint megtudhattuk, a Nier borászat és borkereskedelmi cég 1994 óta foglakozik minőségi és exkluzív borok értékesítésével. Boraikat a világ minden jelentős borvidékéről – beleértve Magyarország történelmi borvidékeit is – szerezik be és kizárólagos forgalmazási joggal értékesítik Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Németországban. Külföldről inkább az itthon nem honos, egzotikus fajtákat terjesztik, míg Magyarországról az itt honos és jól termő fajtákkal foglalkoznak. A szortiment elég széles, tradicionális európai borvidékektől kezdve ( pl. Olaszország, Németország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Ausztria ) az Újvilág borait is szép számban kóstolhatjuk náluk ( pl. Argentina, Chile, Kalifornia, Dél-Afrika, Ausztrália és Új- Zéland ). Boraik kuriózuma, hogy kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. A boraik beszerzése a kóstolások eredményeképp alakul, jól ismerve a minőségi vevőkörük ízlésvilágát és az adott trendeket.

Nier Fine Wines a Pesti Vigadó Étteremben

Ha már határon túlról hoztak kóstolót a borászok, Megay Róbert Péter, házigazda a pincészet ismertetője után bejelentette az idei év szenzációját: a nyár utolsó hétvégéjén (augusztus 25-27.) a Magyar Borok Útja Rallye idén először átlépi Magyarország határát, és Sopronon át Ausztriába is ellátogat. Pontos részleteket még nem árult el, de az már biztos, hogy a Nier Fine Wines saját pincészetét is felkeresi a mezőny. A Nier borászat és borkereskedelmi cég Kaisergarten Mönchofban található, mely Ausztria legrégebbi szőlőtermő vidéke. Mönchof vagyis Barátudvar, a Fertőzug kapuja, ahol a pincészet javarészt helyi és jellegzetes burgenlandi fajtákat készít. A vidéki idillel párhuzamosan a borok testi-lelki nyugalmat testesítenek meg.

Nier Fine Wines a Pesti Vigadó Étteremben

A két keréken közlekedő borrajongóknak sem kell nélkülözniük a szebbnél szebb hazai pincészeteket, mert a nyár első hétvégéjén a Motoros Borok Útja Rallye-val a Balatoni Borrégióban indulunk.

A vacsora alatt 12 bor közül kóstolhattak a vendégek a választott ételek mellé. A pincészet egy italpult mögül adott tanácsot a kóstolás sorrendre, amely a gyümölcsös ízektől építkezett a karakteres, savas aromák felé. Magos Zoltán sztár séf és csapata különleges fogásait kivételesen büfé kínálatból választhatták ki a vendégek, így az előétel felszolgálása után mindenki kedvére válogathatott a finomabbnál finomabb ételek közül, a párolt lazactól egészen a mediterrán bulgur salátán át a fenséges klasszikus vadasig.

Nier Fine Wines a Pesti Vigadó Étteremben

Az est zenei aláfestését Jász András és Iván Alexandra különleges szaxofon-zongora duója biztosította. Az impresszív élőzene exkluzív formációja is percről, percre töltötte meg a Pesti Vígadó legszebb termét. Szandra nemzetközileg elismert, a világ körül aktívan turnézó zongorista, énekesnő és zeneszerző, aki bostoni Berklee College of Music-on tanult ösztöndíjjal és az elmúlt négy évben olyan országok közönségeit kápráztatta el, mint Japán, az Egyesült Királyság, Vietnám, Olaszország, Lengyelország, valamint az Egyesült Államok. András a budapesti zenei élet sokoldalú, meghatározó egyénisége, édesapja hatására kezdett el szaxofonozni. 2007-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zene-művészeti Egyetem jazz- szaxofon tanszékén. 2008 óta tagja a Kossuth díjas Ghymes együttesnek, állandó dalszerzője a Kéknyúl Hammond Bandnek, valamint Tolvai Renátának, de rendszeresen hallhatjuk Pély Barna, Fábián Juli és Kökény Attila oldalán is. Duójuk páratlan tehetséggel párosult, hol Szandra őserő hangjával, hol Andris lenyűgöző szaxofon játékával. Az ember órákig elhallgatta volna a borsor egyik kedvencét,a  Primitivo di Manduria Amanirone 2015-öt kortyolgatva.

Nier Fine Wines a Pesti Vigadó Étteremben

Az est meglepetése volt Kádek Heni énekléssel egybekötött egyedi programajánlója, aki a Lola Budapest színdarabból adott elő részleteket a vendégeknek, majd a szervezők kisorsoltak 3 db páros jegyet is, akik a legközelebbi előadásokon a nézőtérről részesülhetnek Lola történetéből. Természetesen, a hagyományokhoz híven a névnaposok és szülinaposok felköszöntése sem maradhatott el, akiket nagy tapssal köszöntöttünk.

Az est teljes itallapja a következő volt:

Champagne Pierrel Premier Cru Brut
Sparkly Pearl Szekszárd
Andre Borodine Champagne 2010 demi sec

Primitivo di Manduria Amanirone 2015
Giorgio Malbec 2013 Mendoza
Comedus Merlot Reserve 2015 Burgenland
Synonym Cabernet Sauvignon 2012 Szekszárd
Pigalle Rose 2016 Burgenland
Copper Lane Rose 2016 Swartland
Pinot Gris Rittersberg Alsace 2014
Grüner Veltliner DAC 2015 Burgenland
Lugana Trebbiano 2014

Nier Port Ruby
Nier Comedus Mézes- Almás
Comedus Riesling Auslese 2015

A február 23-i borvacsorán a Liszkay Pincészet fogja elkápráztatni a nagyérdeműt, díjnyertes boraival és bor iránti szeretetükkel. Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb február 16-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.