Őszköszöntő borvacsora a Mátra csúcsboraival

Alig egy hete ért véget a XXI. Magyar Borok Útja Rallye Balatoni Borrégióban töltött 3 napos kalandja. Az események azonban az ősz beköszöntével sem értek véget, sőt! Van egy jó hírünk! Az átélt sikereket, az elért, szép eredményeket és vicces pillanatokat most lesz alakalmunk újraélni, ráadásul egy nem mindennapi csúcsborokkal megterített borvacsorán. Szeptember 15-én kellően impozáns „otthonunkban”, a Pesti Vigadó Éttermében tarjuk nyárzáró-őszköszöntő – kinek hogy tetszik – borvacsoránkat a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok jóvoltából, Magos Zoltán sztárséf csodaételeivel.

A mátrai Dubicz család 2016 óta adja saját nevét boraihoz, noha korábban is szívügyük volt a családi hagyomány ápolása, ami a több mint 100 éves, emblematikus Borpalota falai közé repít vissza minket. Az egykori Gyöngyös-Visonta Borszövetkezet épülete és óriási borospincéje kézről-kézre járt, a XX. század során volt magán- és állami tulajdonban is.

A család 2003 óta tulajdonosa a Borpalota épületében és pincéjében működő Borpalota Borászatnak. Fő feladatuknak tekintik a nagy múltú pince modernizálását és kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt 12 évben a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy boraik magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, ezért folyamatosan vásárolnak szőlőültetvényeket, illetve a régi rossz minőségű szőlőket újratelepítik.

Dubicz Borvacsora a Borok ÚtjánAhol a Nap és a hegy összeér – az egyik legrégebbi hazai borvidékünk a Mátrai Borvidék

2016-ban elérkezettnek látták tehát az időt, hogy saját nevüket adják boraikhoz, ezzel is garantálva a kiváló minőséget és erősítve a fogyasztókhoz fűződő személyesebb kapcsolatot. A pince hagyományait tisztelve azonban az épület rajzolata továbbra is megjelenik az emblémánkban. A történelmet annyira visszahozták, hogy egykori dédapjuk, - aki az 1900-as évek társadalmi elvárásainak megfelelve az ősi Dubicz nevet Dunai-ra változtatta – iránti tiszteletből újra felvették az ősi nevet, biztosítva az egyfajta történeti folytonosságot.

A Mátra különleges adottságú borvidék, amely területileg az ország legnagyobbjai közé tartozik. Kiváló vulkáni eredetű kőzeteket barna erdő erdőtalaj fed, így a savak mindig kerekek, a borok illatosak, aromásak. A borvidék központja Gyöngyös, ahol Dubiczék borászata is működik. A Mátrát borvidékként a borkedvelő közönség sajnos kevésbé ismeri. 50 év szocialista gazdaság lerombolta az 1000 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező vidék jóhírét, de borkészítési kedvét szerencsére nem és ma újra magas minőségű, kiváló borok készülnek a borvidéken. A Mátra ma is népszerű a túrázók, pihenni vágyók körében, amely inspirálta a pincészet arculatát és borcímkéit is.

Ha 1014 méterre nem is mászunk fel, de alapos ízelítőt kapunk a Mátra körüli hegyvidéki csúcsborokból. Dubiczék „alap” termékcsaládja a túrázók, kirándulók kedvence is lehet. Címkéjén a Mátra kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve. Kiváló ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok kerülnek ebbe a kategóriába. Jellemzően Irsai Olivér, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Rosé, Kékfrankos, Cabernet Franc és Merlot alkotja a termékkínálatot. Az elmúlt években magas minőségű Savignon Blanc, Szürkebarát, Olaszrizling 1014 minősítést kapott a pincészettől.

Dubicz Borvacsora a Borok ÚtjánTavaly Hajas László mesterfodrász is megkóstolta a Dubicz borokat a jubileumi XX. Magyar Borok Útja Rallye-n

A Borvacsorán elsőként az indiánnyárhoz passzoló pezsdítően illatos ZSiZSi 2015 gyöngyözőborral indítunk. Megadva a kellő löketet az estéhez, tovább ugrunk akár 1014-re is, hiszen az 1014 Sauvignon Blanc 2015 szelíd bájával és határozott savakkal erősít meg bennünket az előételhez, mely nem más, mint egy fenséges parajos brokkoli veluté, mandulás kecskesajttal.

Aki nem játszotta ki magát eléggé a legutóbbi autós Rallye-n, illetve nem tartott velünk az első motoros élménytúránkon, most találkozhat egy gyöngyösi játékos CO2-vel, a Kékfrankos Rosé 2015-el. Az asztalokra portói kacsamáj pástétom kerül, mely szedres lilahagyma lekvárral válik – minden bizonnyal – emlékezetessé.

A sort prémium termékcsaládból származó, fahordós érlelésű, kellemesen vajas ízvilágú 1014 Mátrai Chardonnay 2015 követi, mely tökéletesen harmonizál majd a karamellizált őszibarackkal, sült sárga paprika krémmel tálalt Szent Jakab kagylóhoz.

Dubicz Borvacsora a Borok Útján

Idén az I. Motoros Borok Útja Rallye is bekanyarodott a Dubicz borászat udvarára

Az est egyetlen királyi házasításaként megjelenő Kékfrankos-Cabernet Franc 2014 száraz vöröse teszi fel Magos Zoltán séf főételre a koronát, mely nem más, mint szarvasgerinc kakukkfüves káposztás dödöllével, felezett boros szilvával, vargányával, szarvas jus-vel.

A Dubicz család életében időről-időre akad olyan különleges évjárat, amikor az égiek rájuk mosolyognak és tudnak készíteni egy egyedi, megismételhetetlen és különleges bort. Ezek a tételek kapták a FRÍZ nevet. Legutóbb 2008-ban volt szerencséjük találkozni a gyönyörrel, amikor a Hárslevelűt novemberben töppedt szemekkel szüretelték. 15,5 %-os alkoholfoka mellé ezért 13 g maradék cukor párosul, tökéletes savakkal kiegészülve. Nem véletlen tehát, hogy a számtalan hazai és nemzetközi díjat hozott FRÍZ Olaszrizling Barrique 2015-el és FRÍZ Hárslevelű 2008-al zárjuk az ételek sorát. Előbbi egy fahordós érlelésű, mély aszalt gyümölcs ízvilágú fehér bor, utóbbi illatában még kacéran virágos, amelyben a napszárított barack, aszalt füge, dió, méz és a sziklaszilárd savszerkezet alkot harmóniát. Így a hárslevelű egyértelműen illeszkedik a desszertként felszolgált szederfagylattal, mézes puszedli morzsával, és szederrel díszített aszalt fügés fehér csokoládé mousse-hoz.

Aki nem szeretne kihagyni egy élő hagyománnyal megáldott hazai borkultúrát és a tőlünk megszokott kellemes hangulatú vacsorát, annak azt javasoljuk, hogy mielőbb regisztráljon szeptember 15-re.