Somlói borhagyományok a Tornai Pincészettel
A Somló-hegyet egykor szinte teljes egészében som fedte, innen kapta beszédes nevét. Ma a Nagy-Somlói Borvidék egy önálló borterület. A somlói borok a borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen szerepelnek. A Tornai Pincészet mint a Somló hegy egyik meghatározó borászata és legnagyobb családi birtoka, több évtizedes tapasztalata alapján a vidék szíve-lelke. Hetven éves hagyományt ápolnak, amelynek történetébe mi is betekinthetünk április 20-án, a Pesti Vígadó Étteremben, a borvacsoránkon.

 

„Vinum Somlainum omni sanum" vagyis „A Somlai bor mindent gyógyít". A legendás borvidék sok évszázados szőlészeti-borászati hagyományait különleges termőhelyi adottságai alapozták meg. Vulkanikus eredetű, mikroelemekben, tápanyagokban gazdag termőréteg táplálja a szőlőültetvényeket. A hegyen az ősi magyar szőlőfajtáké – Juhfark, Furmint, Hárslevelű - a főszerep, de kitűnően érzi itt magát az Olasz rizling, Tramini és Szürkebarát is. A somlai borok jellemzően hosszan érlelhető, tüzes, ásványos, testes fehér borok, bár a piaci igényeknek megfelelő könnyedebb, gyümölcsös tételek is készülnek.

A tavaly 70 éves születésnapját ünneplő Tornai Pincészet a Somló-hegy legnagyobb családi birtoka. Tornai Endre, alapító 1946-ban, alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Munkáját fia, Tornai Tamás teljesítette ki, aki ma is a pincészet munkáját, gazdálkodását felügyeli, de a mindennapi irányítást már a harmadik generáció, azaz Tornai Eszter, Tornai Anna és Baranyai András végzi. A pincészet 60 hektár saját területtel rendelkezik, elsősorban a hegy déli, keleti és nyugati oldalán. A kiemelkedő dűlők (Arany-hegy, Apátsági, Grófi, Ilona, Százforduló, Szent Márton) termését gyakran dűlőszelektáltan hozzák forgalomba. A fajtaválaszték zömét a hagyományos somlói fajták teszik ki (Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olasz rizling), de nagyobb területekkel rendelkeznek Szürkebarátból, Traminiből, Irsai Olivérből, Zenitből, Sauvignon blanc-ból és Pinot blancból is.

Somlói borhagyományok a Tornai PincészettelA Tornai Pincészet stábjának egy része. (Kép forrása: Tornai Pincészet)

A hegy lábánál található pincészet egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ. A feldolgozó-, erjesztő- és érlelőtér a legújabb technológiai elvárásoknak is megfelel, IFS (International Food Standard, mely egységes minőségi követelményeket érvényesít a beszállított saját márkás termékekre) minősítéssel rendelkezik. A reduktív borok kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokban, irányított erjesztéssel készülnek, míg a válogatott alapanyagok az épület alatt található, kiegyenlített klímájú pincében, 500 literes ászokhordókban érlelődnek. A Tornai Pincészet évente 250-300 ezer palack bort készít, mely elsősorban hazai piacon talál gazdára, ám egyre nagyobb az érdeklődés az export piacok felől is.

Somlói borhagyományok a Tornai PincészettelA Tornai Pincészetet 1946-ban alapították. A XXI. Magyar Borok Útja Rallye egyik legvidámabb állomása volt tavaly nyáron.

Fiatalos arculatú, gyümölcsös, lendületes borok jellemzik a Tornai „Friss borcsaládot”, melynek tagjai gondos reduktív technológiával készülnek, megőrizve az egészséges szőlő elsődleges illat- és zamatanyagait. A Friss borok a különleges termőhelynek köszönhetően akár 2-4 évig megőrzik frissességüket. A hagyományos somlói fajtákon kívül Zenit, Tramini, Irsai Olivér és a Birtokbor tartozik a sorozatba. Évjáratonként és fajtánként 10-40 ezer palack készül belőlük. A Tornai „Prémium borcsalád” szereplői egytől-egyig férfias, ásványos, testes, részben tölgyfahordós érlelésű borok, melyek a megújult somlói tradíciókat hivatottak képviselni. A pincészet ezeket a tételeket elsősorban éttermek, szállodák borlapjaira és minőségi exportra szánják. Top Selection borcsalád tagjai a Tornai család történelmi dűlőiből (Grófi, Apátsági, Aranyhegy, Ilona) származnak. A különleges minőségű alapanyagokból készült válogatások kizárólag kiváló évjáratokban, 500 literes zempléni tölgyfahordókban érlelődnek. Aki szereti a késői szüret adta különlegességeket és a jégborokat, az jó helyen jár a Tornai Pincészetben. A borászok nagyon ügyelnek arra, hogy megőrizzék a késői szüret és a jégbor különlegességét, magas színvonalát, ezért édes boraikat kizárólag kiemelkedő évjáratokban készítik. Igazi somlai borok ezek is, jellegzetes ásványossággal, nagyszerű sav-édesség harmóniával. Évjáratonként változóan, de jellemzően Zeuszből, Hárslevelűből és Furmintból készülnek.

Somlói borhagyományok a Tornai Pincészettel

A 2016-os év a nemzetközi díjesőről szólt a pincészet életében. Az év első felében a németországi MUNDUS vini nemzetközi borversenyen a világ borai közül 38 tétel kapott GRAND GOLD díjat, köztük a Top Selection Tramini 2013. Ugyan ebben a hónapban a Top Selection Aranyhegy Juhfark 2013 ezüstérmet kapott a francia Bordeaux-i borversenyen. Májusban a londoni International Wine Challenge tavaszi fordulóján Trófea díjjal ismerték el 2013-as Grófi Juhfarkot. A Tornai Pincészet Prémium Juhfark 2015 és Prémium Furmint 2015 fehérborokat 722 beküldött bor közül válogatták be a 2016-os Borkiválóságok könyvébe, amely Földművelésügyi Minisztérium gondozásában jelent meg. Végül a jubileumi év szerencsecsillaga egy újabb, nagyon szép ajándékot hozott. A Tornai Pincészetet beválasztották a Világ 100 legjobb borászata közé, és ezzel meghívást kapott a Kaliforniában tartott Wine Vision konferenciára. A magyar borászatot is képviselve, Tornai Pincészet két borásza Polyák István és ifj. Kamocsay Ákos vettek részt a szervezők által számukra külön összeállított programjain.

Somlói borhagyományok a Tornai PincészettelA Borteraszon igazán fel lehet töltődni egy pohár Furmint 2015-öt kóstolgatva. (Kép forrása: Tornai Pincészet)

A Tornai Pincészet egyúttal a Somló-hegy turisztikai központja is. A hét minden napján nyitva tartó vinotéka és bormúzeum mellett 120 fős rendezvényteremmel, saját konyhával, vendégházzal és számos más szolgáltatással is várják kedves vendégeiket. Aztán ott van a birtokhoz tartozó Séd Pince vendégház is, mely azoknak a barátainknak adhat majd új élményeket, akik a Tornai borokba beleszerelmesedve a borvacsora után is visszakívánkoznak majd Somlójenőre. Maga a vendégház már önmagában is különleges, hiszen a XIX. század végén épült présház és pince felújításából született. A felújított épület nem véletlenül kapta meg a „Helyi védelem alatt álló építészeti érték” elismerést. A vendégház hangulata a régi korokat idézi, korszerűsége mellett megőrizte annak eredeti építészeti vonásait.

Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek április 20-i Tornai borvacsoránkon! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb április 13-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.

Somlói borhagyományok a Tornai Pincészettel