Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Jóllehet, természetanyánk nem a legmelegebb fogadtatásban részesítette legutóbbi borvacsoránk vendégeit, ugyanis a tavaszt csak naptár szerint érezhettük ezen az estén a szeszélyes áprilisi időjárás miatt. Ennek ellenére a mosoly nem fagyott az arcunkra, hiszen a Tornai Pincészet friss és prémium boraival virágba borult a Pesti Vígadó Étterem április 20-án. Történelmi múltról, családi hagyományokról szólt az est tele humorral és bordalos pillanatokkal.

Tornai borvacsora_01.jpg

Bár anno nem ilyen időt álmodtunk meg a Tornai borvacsorának, de a Friss Irsai Olivér 2015 illata egyből tavaszi légkört varázsolt Budapest egyik legszebb vendéglátó helyiségébe, a Pesti Vígadó Étterembe, április 20-án este. A közkedvelt Irsai ízében a friss gyümölcsök, zöldalma dominál, a kis maradék cukor pedig nagyon zamatossá teszi a bort, ami könnyed ízvilágával tökéletesen megalapozta az est hangulatát. Az április, a latin aperire szóból származik, ami azt jelenti: megnyitni. Kérem szépen, mi is megnyitottuk a tavaszi borvacsora szezont, azzal a Tornai Pincészettel, akik a Somló-hegy legrégebben működő családi birtoka. Most betekintést adunk annak, aki nem tudott eljönni, hogy milyen gasztro élményről maradt le.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

A pincészetről Polyák István borász mesélt nekünk az est folyamán, aki Magos Zoltánnal, a Pesti Vígadó Étterem séfjével fogásonként prezentálták a vacsorát. Előételként Cézár saláta a la Vígadó, a klasszikus egy megvariált változata volt, a kihagyhatatlan római salátával. Ehhez a Friss Juhfark 2015-öt választotta István, ami az egyik zászlós hajója Tornaiéknak. Magas alkohol tartalom, mégsem túl savas, illatában intenzív, melyben a körtés-almás jegyek mellett a mineralitás is megjelenik, jól érzi magát az ásványos talajon, könnyedsége miatt választották az újra gondolt Cézár salátához.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

A Spenótkrémleves fűszeres nyúlcombbal, comte sajttal egy igazi zöld kuriózumként került asztalainkra. Valószínűleg, előzetes tájékoztatás nélkül a laikusok ki sem szúrják a nyúlhúst, hiszen annyira omlós és könnyed volt, akár egy szárnyas, ami épphogy csak találkozott a fokhagymával. További különlegessége, hogy teljesen laktózmentesen készítették el, tehát semmilyen tejszármazékot nem tartalmazott. A Prémium Juhfark 2015-öt mintha ehhez a fogáshoz találták volna ki, egy magasabb kategóriájú bor, mely a fahordós és tartályos érlelésű Juhfarkok különleges házasságából született. 12-14 °C-on a fűszeres húsételek és érett sajtok partnere. Apropó házasság! Tudtátok, hogy a somlói juhfarkot a nászéjszakák borának is nevezik? Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis állítólag már ekkor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Ők, és a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését, illetve férfiasságuk megőrzését. A somlói borok karakteres savai és férfias jellege erősítette ezt a hitet, mely máig fennmaradt..És a monda szerint nem csak hit!  Hosszú időkre vetített statisztika szerint átlagosan több mit 20%-kal több fiú születik a  Somló-hegy közelében.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Magos Zoli első főétele a pikáns Pancettás zölborsós „risotto”, sertésszűzzel, s vitte tovább a tavaszi frissesség vonalát, rozmaringos-borsos fűszerezéssel, 62-64 °C-on rózsaszínre sütött szűzzel. A Prémium Furmint 2015, egy fás vonalat képvisel, füstös, ugyanakkor könnyed, gyümölcsös ízvilágot hoz éppúgy, mint ételpárja.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Aki velünk volt a márciusi borvacsorán, megtapasztalhatta a vacsora alatti élőzene varázsát. Ezúttal Farkas Tamás, a Budapesti Operettszínház színésze kápráztatott el bennünket egy csokor bor-, mű- és népdallal. Öröm volt nézni, ahogy kis játékossággal, stílusosan készült a fogásokhoz és borsorhoz passzoló énekekkel. Hallottunk részletet a Gülbaba operettből – Borban az igazság c. dal –, a vörösbor egy klasszikusát, a Csitári hegyek alatt c. népdalt. Mindannyiunk meglepetésére az Asszonykám, adj egy kis kimenőt c. operetthez a névnapos Rieb Györgyöt és Lukoczky Csillát, Csicsót, a Vespa magyarországi képviselőit kérte fel egy rögtönzött szereplésre. A kimenő kérést még lehet, hogy gyakorolniuk kell, de gratulálunk a színészi játékhoz, roppant szórakoztatóan oldották meg a feladatot!

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Farkas Tamás, színész-énekes, Megay Róbert Péter, a Magyar Borok Útja Rallye Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője kérdésre elmesélte, hogy az éneklés előtti legendás „nyakolaj” csak mende-monda, ő maximum egy darabka hazai szalonnát szokott megenni, hogy ne szoruljon el a torka éneklés közben.

Az emelkedett énekek közben egy emelkedett borhoz érkeztünk, a TOP Grófi Juhfark 2015, ugyanis a Tornai Top Selection egyik tagja. Illatában túlérett szőlőre emlékeztető aszalt gyümölcsök, mézeskalács, diós sütemény keveredik. Ízben rendkívül gazdag, érett, túlérett gyümölcsök kavalkádja mellett krémesség és kifinomult, lekerekedett savak teszik teljessé a képet. Malacsült, csülök, de akár ízes, gazdag olasz tészták kísérője is lehet. Magos Zoltán, séf éppen ezért választotta mellé a Pirított sertésnyakat medvehagymás polentával, szalonnás-tejszínes káposztával. A kérdésünkre, hogy miért pont medvehagyma és káposzta, azt felelte, hogy, ahogy a barokknak reneszánsza, úgy a medvehagymának is szezonja van most. Szeret kísérletezni az érdekes textúrákkal és zöldség alapanyagokkal, ez az étel egy letisztult, természetes ízeket magában hordozó bisztró fogás.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Egy meglepetés erdélyi népdallal zárult Farkas Tamás repertoárja, a vacsora borkoronájaként pedig az Aranykönny 2015 desszertbor és a Házi pite mangóval, marinált eperrel, vanília fagylalttal desszert került az asztalokra. A Tornai Pincészet egyik legnépszerűbb bora, késői szüretelésű desszertbor, mely Furmint és Hárslevelű házasításából született Polyák István egyfajta kísérleteként.

Mészáros Kálmánt, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóját Megay Róbert Péter házigazda kérdezte az est élményeiről. Kálmán meghatóan mesélt arról, hogy nagy tisztelője a Tornai Pincészetnek, régóta személyes kapcsolat fűzi hozzájuk. Édesapjuk, Tornai Endre jó barátja volt, és nagy örömmel kíséri figyelemmel a generációs hagyományok tovább örökítését, Tornai Tamás munkáját, és a harmadik generáció – Tornai Eszter, Tornai Anna, Baranyai András – mindennapi irányítását a birtokon.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Miért Somló? Mert senki nem akar második lenni, és mindenki hisz a csodákban. A síkságból kiemelkedő magányos tanúhegy ezer titkot rejt, és nem hasonlítható máshoz. Ha nem akarsz egy lenni a sok közül, ha érdekel a tömegborokon túli világ, gyere el a Tornai Pincészetbe! - Mert ott egy sima hétköznap is csodás.

Tavaszi randink a somlói Tornai Pincészettel

Ha szeretnél részese lenni egy következő gasztrocsodának, akkor melegen ajánljuk a részvételt következő borvacsoránkra, amikor is május 18-án, a Folly Arborétum és Borászat lesz a vendégünk, legszezonálisabb boraival. Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb május 12-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.