Jóllehet, természetanyánk nem a legmelegebb fogadtatásban részesítette legutóbbi borvacsoránk vendégeit, ugyanis a tavaszt csak naptár szerint érezhettük ezen az estén a szeszélyes áprilisi időjárás miatt. Ennek ellenére a mosoly nem fagyott az arcunkra, hiszen a Tornai Pincészet friss és prémium boraival virágba borult a Pesti Vígadó Étterem április 20-án. Történelmi múltról, családi hagyományokról szólt az est tele humorral és bordalos pillanatokkal.

Bár anno nem ilyen időt álmodtunk meg a Tornai borvacsorának, de a Friss Irsai Olivér 2015 illata egyből tavaszi légkört varázsolt Budapest egyik legszebb vendéglátó helyiségébe, a Pesti Vígadó Étterembe, április 20-án este. A közkedvelt Irsai ízében a friss gyümölcsök, zöldalma dominál, a kis maradék cukor pedig nagyon zamatossá teszi a bort, ami könnyed ízvilágával tökéletesen megalapozta az est hangulatát. Az április, a latin aperire szóból származik, ami azt jelenti: megnyitni. Kérem szépen, mi is megnyitottuk a tavaszi borvacsora szezont, azzal a Tornai Pincészettel, akik a Somló-hegy legrégebben működő családi birtoka. Most betekintést adunk annak, aki nem tudott eljönni, hogy milyen gasztro élményről maradt le.
A pincészetről Polyák István borász mesélt nekünk az est folyamán, aki Magos Zoltánnal, a Pesti Vígadó Étterem séfjével fogásonként prezentálták a vacsorát. Előételként Cézár saláta a la Vígadó, a klasszikus egy megvariált változata volt, a kihagyhatatlan római salátával. Ehhez a Friss Juhfark 2015-öt választotta István, ami az egyik zászlós hajója Tornaiéknak. Magas alkohol tartalom, mégsem túl savas, illatában intenzív, melyben a körtés-almás jegyek mellett a mineralitás is megjelenik, jól érzi magát az ásványos talajon, könnyedsége miatt választották az újra gondolt Cézár salátához.
A Spenótkrémleves fűszeres nyúlcombbal, comte sajttal egy igazi zöld kuriózumként került asztalainkra. Valószínűleg, előzetes tájékoztatás nélkül a laikusok ki sem szúrják a nyúlhúst, hiszen annyira omlós és könnyed volt, akár egy szárnyas, ami épphogy csak találkozott a fokhagymával. További különlegessége, hogy teljesen laktózmentesen készítették el, tehát semmilyen tejszármazékot nem tartalmazott. A Prémium Juhfark 2015-öt mintha ehhez a fogáshoz találták volna ki, egy magasabb kategóriájú bor, mely a fahordós és tartályos érlelésű Juhfarkok különleges házasságából született. 12-14 °C-on a fűszeres húsételek és érett sajtok partnere. Apropó házasság! Tudtátok, hogy a somlói juhfarkot a nászéjszakák borának is nevezik? Ennek története a XVIII. századba nyúlik vissza, ugyanis állítólag már ekkor a Habsburg ház és a főúri házak nélkülözhetetlen nedűi voltak a somlói borok. Ők, és a többi európai uralkodó ház tagjai is gyakran a somlói bort fogyasztották, hogy garantálják a fiú utód nemzését, illetve férfiasságuk megőrzését. A somlói borok karakteres savai és férfias jellege erősítette ezt a hitet, mely máig fennmaradt..És a monda szerint nem csak hit! Hosszú időkre vetített statisztika szerint átlagosan több mit 20%-kal több fiú születik a Somló-hegy közelében.
Magos Zoli első főétele a pikáns Pancettás zölborsós „risotto”, sertésszűzzel, s vitte tovább a tavaszi frissesség vonalát, rozmaringos-borsos fűszerezéssel, 62-64 °C-on rózsaszínre sütött szűzzel. A Prémium Furmint 2015, egy fás vonalat képvisel, füstös, ugyanakkor könnyed, gyümölcsös ízvilágot hoz éppúgy, mint ételpárja.
Aki velünk volt a márciusi borvacsorán, megtapasztalhatta a vacsora alatti élőzene varázsát. Ezúttal Farkas Tamás, a Budapesti Operettszínház színésze kápráztatott el bennünket egy csokor bor-, mű- és népdallal. Öröm volt nézni, ahogy kis játékossággal, stílusosan készült a fogásokhoz és borsorhoz passzoló énekekkel. Hallottunk részletet a Gülbaba operettből – Borban az igazság c. dal –, a vörösbor egy klasszikusát, a Csitári hegyek alatt c. népdalt. Mindannyiunk meglepetésére az Asszonykám, adj egy kis kimenőt c. operetthez a névnapos Rieb Györgyöt és Lukoczky Csillát, Csicsót, a Vespa magyarországi képviselőit kérte fel egy rögtönzött szereplésre. A kimenő kérést még lehet, hogy gyakorolniuk kell, de gratulálunk a színészi játékhoz, roppant szórakoztatóan oldották meg a feladatot!
Farkas Tamás, színész-énekes, Megay Róbert Péter, a Magyar Borok Útja Rallye Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője kérdésre elmesélte, hogy az éneklés előtti legendás „nyakolaj” csak mende-monda, ő maximum egy darabka hazai szalonnát szokott megenni, hogy ne szoruljon el a torka éneklés közben.
Az emelkedett énekek közben egy emelkedett borhoz érkeztünk, a TOP Grófi Juhfark 2015, ugyanis a Tornai Top Selection egyik tagja. Illatában túlérett szőlőre emlékeztető aszalt gyümölcsök, mézeskalács, diós sütemény keveredik. Ízben rendkívül gazdag, érett, túlérett gyümölcsök kavalkádja mellett krémesség és kifinomult, lekerekedett savak teszik teljessé a képet. Malacsült, csülök, de akár ízes, gazdag olasz tészták kísérője is lehet. Magos Zoltán, séf éppen ezért választotta mellé a Pirított sertésnyakat medvehagymás polentával, szalonnás-tejszínes káposztával. A kérdésünkre, hogy miért pont medvehagyma és káposzta, azt felelte, hogy, ahogy a barokknak reneszánsza, úgy a medvehagymának is szezonja van most. Szeret kísérletezni az érdekes textúrákkal és zöldség alapanyagokkal, ez az étel egy letisztult, természetes ízeket magában hordozó bisztró fogás.
Egy meglepetés erdélyi népdallal zárult Farkas Tamás repertoárja, a vacsora borkoronájaként pedig az Aranykönny 2015 desszertbor és a Házi pite mangóval, marinált eperrel, vanília fagylalttal desszert került az asztalokra. A Tornai Pincészet egyik legnépszerűbb bora, késői szüretelésű desszertbor, mely Furmint és Hárslevelű házasításából született Polyák István egyfajta kísérleteként.
Mészáros Kálmánt, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóját Megay Róbert Péter házigazda kérdezte az est élményeiről. Kálmán meghatóan mesélt arról, hogy nagy tisztelője a Tornai Pincészetnek, régóta személyes kapcsolat fűzi hozzájuk. Édesapjuk, Tornai Endre jó barátja volt, és nagy örömmel kíséri figyelemmel a generációs hagyományok tovább örökítését, Tornai Tamás munkáját, és a harmadik generáció – Tornai Eszter, Tornai Anna, Baranyai András – mindennapi irányítását a birtokon.
Miért Somló? Mert senki nem akar második lenni, és mindenki hisz a csodákban. A síkságból kiemelkedő magányos tanúhegy ezer titkot rejt, és nem hasonlítható máshoz. Ha nem akarsz egy lenni a sok közül, ha érdekel a tömegborokon túli világ, gyere el a Tornai Pincészetbe! - Mert ott egy sima hétköznap is csodás.
Ha szeretnél részese lenni egy következő gasztrocsodának, akkor melegen ajánljuk a részvételt következő borvacsoránkra, amikor is május 18-án, a Folly Arborétum és Borászat lesz a vendégünk, legszezonálisabb boraival. Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb május 12-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.