Természetközeli élmények a Folly Arborétum és Borászatban

Százéves cédrusok nyugalma, varázslatos balatoni panoráma, bórkostolások tele szakértelemmel és családi történelemmel. Kivételesen kapcsolja össze a természet adta értékeket a Badacsonyörsön található Folly Arborétum és Borászat. A játszótértől a borteraszon és a boros pikniken át, az arborétumi sétákig kínálnak tartalmas élményprogramokat az idelátogató vendégeknek. Május 18-án a Pesti Vígadó Étteremben teszi tiszteletét a pincészet, amelynek borvacsorájára sok szeretettel várunk minden kedves vendégünket!

Az már valószínűleg a felvezetőből is nyilvánvalóvá vált, hogy a Folly Arborétum és Borászat nem egyszerűen egy arborétum – vagy borászat – a sok közül. Nem csupán különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem a Folly család története, több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye. De hogy is kezdődött az ő történetük? A dédnagyapa, Folly Gyula (1867-1915) az a pécsi orvos volt, aki az 1900-as évek elején elsőként ültetett a hegyoldalba az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat. A terület, amelyen a telepítést megkezdte, csupán 0,4 hektár volt. Ez a pici terület ma is a gyűjtemény magját képezi (XI. a. parcella – Öreg-arborétum).

Természetközeli élmények a Folly Arborétum és BorászatbanSok helyen elismerően írnak az egész évben nyitva tartó Folly Arborétumról, ahol a zöld minden árnyalata gyönyörködteti az ide látogatókat. (Kép forrása: Folly Arborétum és Borászat)

A dédnagyapa olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, amelyek jól hasznosítják a Balaton helyi mérséklő klímáját, és jól tűrik a szárazságot is. Elsősorban a mediterrán származású és más világrészek hasonló adottságú területeinek növényeit ültette. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot külföldi, főleg nyugat-európai faiskolákkal, amelyek a kiválasztott anyagot több éven át előnevelve, kosarakban szállították Badacsonyörsre. A telepítés nem volt könnyű munka: a mintegy 100 növény telepítése során 60 köbméter követ termeltek ki a kézzel ásott ültető gödrökből, közben a növények ültetéséhez szükséges vizet a Balatonból faedényekben szállították fel szamárháton. Talán meg tudjuk bocsájtani a dédnagyapának, hogy a telepítések során nem volt tudatos kerttervezési elképzelése, így az Öreg-arborétum jelenleg helyenként sűrű, tisztás foltok pedig ott találhatóak, ahol a növények az elmúlt aszályos időszakban kipusztultak.

Természetközeli élmények a Folly Arborétum és BorászatbanBorkóstolás a természet lágy ölén – a Folly Arborétum esküvők, borkóstolók és céges rendezvények kedvelt színhelye, de vonzó a családok és a természetfotósok számára is. (Kép forrása: Folly Arborétum és Borászat)

Az alapító halála és az első világháború megakasztotta a telepítés lendületét, a két világháború közötti időszakban gyakorlatilag teljesen szünetelt az arborétum fejlesztése. Ezalatt a Folly család – az édesapa iránti tiszteletből – igyekezett a kis arborétumot fenntartani, szerencsére a második világháború alatt nem érte nagyobb károsodás a kertet. 1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. Majd 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését az alapító fia, Folly Gyula (1911-1979) közgazdász. Először az arborétumban található lakóház előkertjét, környékét ültette be, majd fokozatosan észak felé haladva, a többi teraszra is került növényanyag. A növények életfeltételei közül a megfelelő mennyiségű csapadék hiányzott a legjobban. Nem sokkal ezután történt az Öreg-arborétum mellett, 1964-ben az atlasz cédrus állományszerű telepítése (XI. b. parcella) és 1970-ben a valódi európai ciprusok ültetése (VI., IX parcella, díszfaiskola).

Természetközeli élmények a Folly Arborétum és BorászatbanAz a bizonyos balatoni kilátás…(Kép forrása: Folly Arborétum és Borászat)

A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát átadott a gyűjteményes kert bővítésére, amelyeken a szőlőt már régebben kivágták. Az átvett szőlőterületeken a telepítő munkát az unoka, a jelenlegi generáció édesapja, Folly Gyula (1943-2011) agrármérnök végezte. 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóház bejáratával szemben, amelynek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit, mindeközben a gyűjteményes kert idősebb részén is végzett további ültetéseket. 1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve fajtát hozott, amelynek jelentős része a felső teraszra (X. parcella) került. Munkásságát dicséri az Öreg-arborétum alatti volt parlag (XII. parcella) beültetése is. Az 1980-as évek közepe táján az arborétum területét állami támogatással bekerítették, ezzel megakadályozva a vadkárosítást és a lopásokat. A kárpótlás során az állam közölte, hogy akkora értéket képvisel a család által megőrzött és fejlesztett arborétum, hogy kárpótlási jegyért nem, hanem csak készpénzért van mód a visszavásárlásra. Így vált ismét az egész terület a Folly család tulajdonává.

Természetközeli élmények a Folly Arborétum és BorászatbanNapjainkban a negyedik generáció, Judit (b) és Réka (j) gondozzák és fejlesztik tovább a Folly család örökségét (Kép forrása: Folly Arborétum és Borászat)

Néhány évvel ezelőtt a negyedik generáció – Folly Judit és Folly Réka – is bekapcsolódott a munkálatokba. A testvérpár az arborétum és a borászat fejlesztésével folytatja a több mint egy évszázados családi hagyományt. A szőlőtermesztést és a borkészítést jelenleg 5 hektáron művelik. A szőlőfajták közül a terület ikonikus képviselőjeként mindenki által ismert szürkebaráttal foglalkoznak, emellett muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling, kéknyelű és rajnai rizling terem a Kisörsi-hegyen és a Szénégető–dűlőben. A Badacsonyi borvidékre jellemző mészköves és vörös permi homokkő adják az Arborétum ültetvényinek talaját is. A Folly Arborétum és Borászat összesen hét bora, olyan vezérek a Balatoni borrégióban, amiket a szakma is nagyra értékel. Az oszlopos tagok a május 18-ai borvacsorán is terítékre kerülnek, biztosak vagyunk benne, hogy elnyeri a tetszéseteket. A tételek jellemzően az imént felsorolt helyi fajtákból reduktív eljárással és tölgyfahordóban erjedt jóivású borok.

Regisztráljatok már most, hogy biztosan ott lehessetek a Folly Arborétum és Borászat borvacsoráján! Figyelem, a férőhelyek száma limitált, regisztrálni legkésőbb május 12-ig lehet, az itt látható előregisztráció kitöltésével.

Természetközeli élmények a Folly Arborétum és Borászatban